3 juni - 12 juli

Vanaf woensdag 3 juni tot en met zondag 12 juli 2015 exposeren Jolanda Verdegaal en Stichting Witryna in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling zal worden verricht door drs. Jef Schaeps, conservator Prenten en Tekeningen van de Universiteitsbibliotheek te Leiden en mevrouw Teresa Kwiecien, voorzitter van de stichting Witryna is op zondag 7 juni om 16.00 uur. De galerie is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15 tot 17 uur, op zaterdag van 11 tot 17 uur en op zondag van 13 tot 17 uur. In verband met de textielmarkt en curiosamarkt is de galerie op 21 juni en 5 juli geopend van 11 tot 17 uur.

Jolanda Verdegaal is opgeleid als docent beeldende vorming en gezondheidskunde (NXX) en heeft zich gespecialiseerd in keramiek. Sinds 1991 exposeert zij regelmatig. Haar werk is te zien in particuliere collecties, galeries en musea in binnen- en buitenland. Het Yixing Museum of Modern Pot Art (China) heeft meerdere werken van haar in de collectie. In november 2014 nam zij opnieuw deel aan een internationale tentoonstelling voor hedendaagse keramiek in Shanghai (China). Sinds zij daar in 2010 voor het eerst werd uitgenodigd om met theepotten deel te nemen aan een tentoonstelling, kreeg zij plezier in het maken van deze complexe vormen met zo’n rijke culturele historie. In die periode werd haar werk ook geselecteerd voor deelname aan de Taiwan International Gold Teapot Prices in het Yingge Ceramics Museum in Taipei, Taiwan. Momenteel werkt Jolanda als docent bij SBB, de Nederlandse Opleiding Keramische Technieken in Gouda en geeft zij keramiekcursussen bij de Volksuniversiteit Teylingen.
Jolanda Verdegaal gebruikt voor de ‘huid’ van haar op de pottenbakkersschijf gedraaide werk, technieken die gebaseerd zijn op het gegeven dat klei krimpt bij het drogen. Geboetseerde elementen of toevoegingen van edelmetaal zorgen voor opvallende contrasten met de verweerde oppervlakken. Kijk voor meer informatie op haar website: www.jolandaverdegaalkeramiek.nl

Stichting Witryna, die al een kwart eeuw actief is in Nederland, stelt zich tot doel de Poolse grafiek onder de aandacht van het Nederlandse publiek te brengen. Met veel trots blikt het bestuur van de stichting terug op de vele activiteiten en hoogtepunten van de afgelopen 25 jaar.
De huidige tentoonstelling is samengesteld ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting Witryna dit jaar. De grafiek voor deze jubileumexpositie is gekozen met de bedoeling om het grote potentieel, de creativiteit en de ambachtelijke bekwaamheid van Poolse grafici uit diverse culturele centra in Polen tot hun recht te doen komen. Het is een uniek moment om kennis te maken met de beeldende kunst uit Polen. Tijdens de expositie in Het Oude Raadhuis is het werk te zien van 10 kunstenaars, te weten: Marek Basiul, Tomasz Barczyk, Ewa Bińczyk, Piotr Gojowy, Adam Małek, Bogdan Miga, Hanna Michalska, Wiesław Skibiński, Mira Skoczek-Wojnicka, Jacek Sroka. Kijk voor meer informatie op de website van Witryna: www.witryna.nl