18 februari - 22 maart

Warmond – Vanaf woensdag 18 februari tot en met zondag 22 maart 2015 exposeren Theo Hajonides en Feico Hajonides in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling zal worden verricht door hun (klein)zoon Thomas Hajonides op zondag 22 februari om 16.00 uur. De galerie is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15 tot 17 uur, op zaterdag van 11 tot 17 uur en op zondag van 13 tot 17 uur.

Theo Hajonides (1928) is in de zeventiger jaren met enige cursussen in de etstechniek bij Ars Aemula Naturae in Leiden begonnen met het etsen en is nog steeds in de ban van deze ambachtelijke grafische techniek. Het is elke keer weer boeiend om te ervaren dat de afdruk van de geëtste metaalplaat op papier het spiegelbeeld geeft. Het etsproces geeft veelal onvoorspelbare resultaten. Het boeiende hierbij is dat tijdens de uitvoering van de verschillende stadia de kunstenaar gedwongen wordt zich aan te passen en van zijn oorspronkelijke idee soms moet afwijken. Men zou kunnen zeggen dat het materiaal zijn eigen weerbarstige  rol speelt.
Theo heeft een voorkeur voor de aquatint techniek, waarmee vlakken en tinten mooi weergegeven kunnen worden. Het zijn de contrasten, de lichte en donkere vlakken die wij in de natuur om ons heen zien en waardoor wij worden gegrepen. Door met kleuren te werken kunnen mooie effecten bereikt worden. Bij zijn laatste etsen is de zinkplaat in delen uitgezaagd om een beter kleur effect te kunnen bereiken. Zijn etsen worden niet in grote oplagen afgedrukt: één of twee afdrukken. Het blijkt spannender om steeds weer met  nieuwe ideeën bezig te zijn en dat te kunnen uitdrukken met  deze prachtige techniek.

Feico Hajonides (1959) heeft na het afronden van zijn geneeskunde studie gekozen voor het beeldhouwvak. Hij heeft les gehad van diverse beeldhouwers in binnen en buitenland. Vooral de Organische Beelhouwkunst sprak hem van het begin af aan. In 1991 begon Feico in Zutphen een klein atelier. Hij leerde bronsgieten en ijzersmeden. En al snel werd zijn atelier te klein. Nu heeft hij een groot atelier complex ter beschikking net buiten Zutphen in het buurtschap Voorstonden: “Aardewerkplaats Amiel”. Naast het zelfstandig kunstenaarschap geeft Feico beeldhouw-/boetseer-les en is initiatiefnemer van een beroepsopleiding Organische Beeldhouwkunst.
Essentieel voor het werk van Feico is samenwerk. Hij ontwikkelt zijn beelden het liefste in samenwerking met anderen. Wordt er bijvoorbeeld een beeld gewenst als herinnering aan een dierbare overledenen, dan zoekt hij samen met de nabestaanden naar de juiste vorm. Hij zet zijn beeldend vermogen in om samen met alle betrokkenen een beeld te ontwikkelen dat troostend en verbindend kan zijn.
Feico is er van overtuigd dat kunst, welke recht uit het hart komt levenskrachtig en helend is. Hij probeert met zijn beelden iets van de wereld achter het zintuigelijke zichtbaar te maken. Een wereld waarin troost en duurzame levenskracht te vinden is.

Zondag 22 februari openden we in een vol huis de expositie van vader en zoon Hajonides. De opening zelf werd verricht door Thomas, (klein)zoon. Hij deed dat met een persoonlijk verhaal en besloot de opening met een trompetsolo!

Foto's opening: Fred van Houten