14 januari - 15 februari

Warmond – Vanaf woensdag 14 januari tot en met zondag 15 februari 2015 exposeren Leendert Vollemans en Leen Marbus in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling is op zondag 18 januari om 16.00 uur. De galerie is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15 tot 17 uur, op zaterdag van 11 tot 17 uur en op zondag van 13 tot 17 uur.

Leendert Vollemans (1945, Rotterdam) heeft is een autodidact. In de jaren negentig begon hij in zijn vrije tijd te tekenen in zwart en wit. Ongeveer vijf jaar geleden, brak er een nieuwe fase aan. De frequentie van de tekenactiviteiten werd groter, nieuwe materialen (versneden papier en karton) werden ontdekt, op beperkte schaal werd er kleur geïntroduceerd (aanvankelijk de primaire Stijlkleuren rood, geel en blauw) en er werd een stap gezet naar driedimensionaliteit (reliëfs). Er ontstonden series abstracte objecten, vaak geïnspireerd op kunstwerken van anderen. De objecten die vervolgens ontstonden, vertoonden in hun uiteindelijke vorm slechts een heel vage gelijkenis met het beeld dat als inspiratiebron en uitgangspunt  diende.
Het werk van Vollemans vertoont enige verwantschap met neoplastische uitingen, met fundamentele kunst, hard edge en minimal art. Het creëren van een voorstellingsloos patroon van lijnen en vormen, gebruik makend van een beperkt kleurenpalet, staat centraal.

Leen Marbus (1945, Noordwijk) heeft naast zijn werk in zijn bedrijf, diverse cursussen gevolgd bij o.a. Ars Aemula, Jenny Klevering, Carola Veldkamp, Frans in ’t Veld  en de nieuwe kunstschool Haarlem. Het werken met klei was altijd al zijn hobby, waarbij dieren hem het meeste aanspreken. De dagelijkse indrukken van de dieren, die rond zijn huis lopen, geven een goede impuls en inspiratie voor zijn beelden. Leen maakt gebruik van klassieke lijnen met oog voor details.
De expositie in het Oude Raadhuis is voor hem extra bijzonder aangezien het huis van zijn grootouders gelegen was tegenover de galerie.

Zondag 18 januari vond de opening plaats van de expositie van beelden van Leen Marbus en tekeningen en collages van Leendert Vollemans. Het was een drukke en gezellige bijeenkomst. De beide kunstenaars gaven beide een toelichting op hun techniek en hun inspiratiebronnen.

Klik hier voor een volledig foto verslag van de opening van de expositie.

Foto's opening: Ruud van der Loos.