31 oktober - 7 december

Expositie Nieuwe Haagse School in het kader van Kunstweek Warmond in Het Oude Raadhuis van Warmond

Vanaf zaterdag 1 november  tot en met zondag 7 december  2014 is er in het kader van de Kunstweek Warmond een bijzondere expositie met werk van de Nieuwe Haagse School in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 2 november om 13.00 uur in het Kunstlokaal "De Oude School", waar kunsthistorica Camee van Blommestein een lezing zal geven over deze stroming. De galerie is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15 tot 17 uur, op zaterdag van 11 tot 17 uur en op zondag van 13 tot 17 uur.

De stroming De Nieuwe Haagse School is onstaan in de tijd van na de Tweede Wereldoorlog, in de jaren 1950 en 1960 van de vorige eeuw. De kunstenaars kwamen vooral uit den Haag en omgeving. De groepering kunstenaars wordt aangeduid als "De Nieuwe Haagse School", en wordt tevens als pendant gezien van de Cobrabeweging in en rond Amsterdam. Maar dan wel een 'keurige' pendant, zoals het Hagenaars betaamt, d.w.z. dat de kunstuitingen zeker meer conformistisch waren. In de laatste jaren is de Nieuwe Haagse School door middel van publicaties en tentoonstellingen steeds meer in de belangstelling gekomen. Ook de kunsthandel en het veilingwezen hebben zich gericht op deze kunstenaarsgroepering.

De gemeente Wassenaar bezit een aantal werken van deze groep kunstenaars. Het echtpaar Knoester is al in 1968 begonnen met het verzamelen van werken uit deze school. Zij onderscheiden drie groepen. Tot de eerste groep, Verve, behoren prominente schilders als Kees Andréa, Theo Bitter, Rein Draijer, Jan van Heel, Henk Munnik, Ferry Slebe en Herman Berserik. Na het overlijden van de heer Knoeser besloot de weduwe het leeuwendeel van de collectie af te stoten.

Een gedeelte van deze werken is tijdens deze expositie te zien in Het Oude Raadhuis van Warmond. De kunstweek duurt van 1 november tot en met 9 november. Kijk voor het volledige programma op www.kunstweekwarmond.nl