27 augustus – 28 september

Warmond – Vanaf woensdag  27 augustus 2014 tot en met zondag 28 september 2014 exposeert Barthe Brussee in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van zijn tentoonstelling is op zondag  31 augustus om 16.00 uur. De galerie is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15 tot 17 uur, op zaterdag van 11 tot 17 uur en op zondag van 13 tot 17 uur. In verband met de Kunstmarkt is de galerie op zondag 31 augustus geopend van 11 tot 17 uur.

Acrobaten buitelen door de lucht en grijpen naar een langskomende schommel, een hondje dat het angstig publiek een klimrek injaagt, een schilderij over een muggenbeet, twee langgetrouwden die elkaar stevig vastgrijpen, gezeten op een opblaasdolfijn. Bizarre voorstellingen die allemaal ontsproten zijn aan de geest van Leidse schilder/beeldhouwer Barthel Brussee die deze maand een solo-expositie heeft in Galerie het Oude raadhuis in Warmond. Toch ontstaat de wereld van Brussee naar aanleiding van de werkelijkheid. Hij ziet iets geks gebeuren, noteert het in een kleine tekening en bouwt het uit in een schilderij.

Brussee schildert er lustig op los en lijkt overal zijn tanden in te willen zetten. Hij laat ook het etszuur graag bijten, want op de expositie is een aantal vaardige etsen te zien. Veelal staan ze in relatie met de schilderijen. Altijd in een zeer herkenbare stijl, gemaakt met ambachtelijk vakmanschap en met steeds een sterke voorkeur voor lichtval. De laatste jaren wordt Brussee ook steeds vaker genoemd als “de Leidse stadsschilder”. Hij trekt erop uit met schetsboek en veldezel om in de buitenlucht te werken. Onlangs nog beklom hij de Leidse meelfabriek om vanaf het dak van de fabriek een panoramisch schilderij te maken van leiden Noord. Op deze expositie zullen een aantal werken te zien zijn die Brussee in Warmond en omgeving schilderde.

De opening van de expositie van  Barthel Brussee vond plaats gelijktijdig met de kunstmarkt. De tegenstelling tussen de hectiek van de markt en de rust binnen hor was opvallend! Beide waren overigens prima. Barthel vertelde ons over de wijze waarop hij de balans tussen humor en ernst in zijn werk vorm geeft.

Foto's opening Ruud van der Loos. Klik hier voor meer foto's.