13 november – 15 december 2013

Vanaf woensdag 13 november tot en met zondag 15 december 2013 exposeren Stephine van Gennip (glasobjecten), Lizan van Dijk (schilderijen) en Karin van der Arend (sieraden) in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling is op zondag 17 november 2013 om 16.00 uur. De galerie is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15 tot 17 uur, op zaterdag van 11 tot 17 uur en op zondag van 13 tot 17 uur.

Karin van der Arend werkt sinds 2000 als sier-/ edelsmid. Het vak heeft zij geleerd bij verschillende bekende edelsmidkunstenaars waaronder Sylvia Blickman en Ingeborg van Damme. Daarna heeft zij zich als zelfstandig kunstenaar verder ontwikkeld.
Karin laat zich bij het ontwerpen van haar sieraden inspireren door hetgeen ze tegenkomt: vormen in gebouwen, symbolen gecreëerd door de mens en de schoonheid en puurheid van de natuur. Van die kleine wonderen waar we in ons jachtige leven zo makkelijk aan voorbijgaan. Ze werkt voornamelijk met zilver in combinatie met half edelstenen, zaden, schelpen en andere vormen uit de natuur. Kijk voor meer informatie op haar website www.zilverenzielen.nl

Lizan van Dijk komt uit een schildersfamilie. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, exposeerde op veel plaatsen en geeft schilderlessen en workshops. Ze werkt afwisselend vanuit haar atelier in Zuid-Frankrijk en haar atelier in Haarlem.
Tijdens het werken komt er een stroom van associaties op gang. Het is een constant zoeken naar evenwicht tussen de verf en de andere materialen. De spanning die dit opwekt vindt zijn weerslag op het doek. Haar schilderijen kunnen een harde contrasterende sfeer uitstralen. De serie “Enclosure” staat voor omheining, beperking, beslotenheid. De omheining geeft beperking, maar ook bescherming. Het gaat over ups en downs. Kijk voor meer informatie op haar website www.lizanvandijk.nl

Stephine van Gennip wordt in haar werk geïnspireerd door alledaagse materialen die een geschiedenis met zich mee dragen, sporen nalaten. Ze werkt graag met de afvalproducten, eigenlijk materialen waar geen aandacht voor is, die weggegooid worden, geen nut meer hebben. Hun schoonheid is aan het oog onttrokken. In het hergebruik wil zij juist die verborgen schoonheid laten zien.
Glas is een nieuwe onverwachte ontdekking voor Stephine. De mogelijkheid van breken en verbinden, het ontdekken van vervormingen, conceptueel kunnen werken, ritme en herhaling. Ze verzamelt oud vensterglas, potten en flessen. Stephine gebruikt het glas heel of gebroken, met of zonder sporen van etiketten en inhoud. Glas is zo mooi transparant, sereen. Het geeft lijnen, inhoud, vorm, licht en schaduw bloot.

Zondagmiddag 17 november werd de verkoopexpositie van Karin van der Arend, Lizan van Dijk en Stephine van Gennip geopend. Tijdens de levendige bijeenkomst gaven de exposanten een toelichting op de bron van hun inspiratie.
Voor Karin zijn dat de schoonheid en de puurheid van de natuur. Het gaat niet alleen om materialen als zaden, schelpen en edelstenen, ook de vormen die in de natuur zijn te vinden spelen een belangrijke rol in haar werk. Stephine vindt haar inspiratie in de alledaagse dingen. En dan met name in gebruiksvoorwerpen als glazen flessen en potten, die hun nut hebben gehad en vervolgens afgedankt worden. Ter illustratie las zij het stukje voor uit het boek “De helaasheid der dingen” van Dimitri Verhulst  waarin hij schrijft over de glazen potjes verzamelwoede van zijn moeder. Bij Lizan ontstaat het kunstwerk al doende: iets in de buitenwereld als bij voorbeeld een tekst op een muur intrigeert haar en daar gaat ze dan mee aan de slag. In de serie “ Ënclosures ” waarvan een aantal schilderijen in de expositie te zien is het thema bescherming, beslotenheid en beperkingen; het gaat over ups en downs.

Deze gevarieerde, maar daarom niet minder harmonieuze tentoonstelling is te bezoeken tot en met zondag 15 december.

Foto's opening: Ruud van der Loos