9 januari - 10 februari 2013

Studio Conceptionel is onstaan uit de samenwerking van de drie beeldhouwers Marion Ruting,Veronica de Voogt en Ruud Zweypfenning. Zij werken veel samen bij het gieten en afwerken van hun beelden, het verbeteren van patina’s en stimuleren elkaar door hun werk te bespreken. Om tot een zo evenwichtig mogelijke expositie te komen is een samenwerking aangegaan met de schilder Willem Streefkerk en de fotograaf Willem de Voogt.

Marion Ruting maakt vrouwen op de grens van verbeelding, aan de ene kant lopen ze of houden zich bezig met kinderen aan de andere kant, aan de andere kant lezen ze en leven in de virtuele wereld van boeken.

Willem Streefkerk schildert deels in acryl of olieverf op doek, deels zijn het aquarellen. Zijn genre is realistisch. De onderwerpen zijn bestaande plekken in de polder, aan de duinrand of in de stad.

Veronica de Voogt toont zich een scherp observator, het kenmerkend gedrag van dieren in Afrika of Nederland slaat ze in haar herinnering op en vertaald het in brons. Aan de ene kant “animalier”  maar aan de andere kant iemand die de sfeer, de warmte en stoffigheid van Afrika probeert te vangen in de kleur en structuur van de sokkels. Het werk van Veronica is speels, ontroerend en beweeglijk.

De sculpturen van Ruud Zweypfenning ontstaan in de beslotenheid van zijn atelier. Gevoel en stemmingen verwerkt hij in vormen van dieren en mensen. Stoere robuuste stieren die krachtig in het leven staan, een sikkeneurige roerdomp of arogante secretarisvogel. Mythologische figuren zoals kwetsbare, afwachtende Leda of juist een levenslustige Leda, van een in vrijheid zwevende Icarus tot de twijfelende of vallende Icarus.

Willem de Voogt laat zijn foto’s zo nu en dan aansluiten op het werk van de beeldhouwers maar meestal geven zijn opnamen een uitgebreide wereld weer. Waar beelden alleen de ruimte weergeven die ze innemen geven de foto’s de weidsheid van het landschap,de interactie tussen dieren, de tere tinten van het avondlicht, dingen die nooit te vangen zijn in brons.

Opening
Zondagmiddag, 13 januari vond de opening plaats van de nieuwe expositie in Het Oude Raadhuis.Er exposeren ditmaal vijf kunstenaars, die in een collectief samenwerken. Met name de drie beeldhouwers gieten, patineren samen (ze werken alledrie in brons) en bespreken hun resultaten. De exposities van het drietal worden gecomplementeerd door de foto' s van Willen de Voogt en schilderijen van Willem Streefkerk. Zo ontstaat een uitgebalanceerd en aantrekkelijk totaalbeeld.